Rekord közeli feldolgozóipari BMI alakult ki novemberben az euróövezetben

A várakozásokat meghaladó mértékben rekord közeli szintre emelkedett novemberben az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének a növekedési ütemét jelző BMI mutató a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérésében.

Novemberben 60,1 pontra, 2000 áprilisa óta a legmagasabb értékre emelkedett az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI). Az októberi 58,5 pont után a piacok 60,0 pontot vártak novemberre. A feldolgozóipari BMI rekordot döntött, vagy rekord közeli értéket ért el novemberben Németországban (62,5), Hollandiában (62,4), Ausztriában (61,9), Olaszországban (58,3) és Írországban (58,1).

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az euróövezeti feldolgozóipari BMI novemberben már az 53. hónapja tartózkodik az 50 pontos határ felett.

A novemberi felmérés az euróövezet minden egyes tagországában a feldolgozóipari teljesítmény javulását mutatta ki, ami a legjobb euróövezeti teljesítményhez vezetett a technológiai ágazati (dot-com) fellendülés 17 évvel ezelőtti szintje óta – foglalta össze a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza (képünkön). Megjegyezte: a felmérés húsz éves történetében csak egyetlen alkalommal, 2000 áprilisában mutattak ki a mostaninál magasabb BMI értéket.

Elmondta, hogy tekintettel a teljesítmény felfutására a beszállítói láncokban az elmúlt hónapok során soha nem látott mértékű fennakadások alakultak ki az euróövezetben. Miután a kereslet már sok esetben meghaladja a kínálatot, kínálati piac kialakulásának lehetünk tanúi az euróövezetben. A vállalatoknak már alkalma nyílik az áraik megemelésére is, az inflációs nyomás így már hat éve a legmagasabb szintet érte el.

Az idén az euróövezeti országok vezették a globális BMI rangsort és ezen a novemberi adat csak tovább szépített. Az euróövezet egyre nagyobb részt hasít ki magából a globális kereskedelmi forgalomból, gyenge devizájának köszönhetően exportja folyamatosan emelkedik.

A foglalkoztatás növekedési üteme történelmi csúcsot ért el, a termelőeszköz-beruházások egyre gyorsabb ütemben növekednek, ami arra utal, hogy a feldolgozóipar teljesítményének a növekedése a következő évre is át fog húzódni – mondta Williamson.

Related posts

Leave a Comment