Az Electro-Coord logisztikai rendszerében már 14 ezer gyűjtőpont van

Világíts rá! címmel hirdetett pályázatot a Világítástechnikai Társaság, hogy felhívja a figyelmet a lámpák és világító testek (izzók, fénycsövek) szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságára – jelentette be Nagy János, a társaság elnöke.

Kovács Béla, az e-hulladékok szervezett gyűjtésének és hasznosításának koordinációjával foglalkozó Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy európai uniós előírás és kormányrendelet is szabályozza az elektronikai, a világítástechnikai termékek gyűjtését. A gyártóknak, a forgalmazóknak kötelező a hulladék visszavétele, az összegyűjtött hulladékot hasznosítaniuk kell. Ebben nyújt segítséget az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. A társaság 191 ilyen jellegű céggel áll kapcsolatban.

Közölte: a társaság tavaly 600 tonna fényforrást hasznosított újra, ami az országban évente eladott lámpák 60 százaléka. Az ügyvezető igazgató szerint ezt a számot a lakosság és az önkormányzatok szemléletformálásával lehetne tovább javítani.

Kovács kiemelte: a kiégett fénycsövek és az energiatakarékos lámpák a bennük található higany miatt veszélyes hulladéknak minősülnek, szelektív gyűjtésük ezért is fontos. Ráadásul a szelektíven gyűjtött kiégett fényforrásokból másodlagos nyersanyagot tudnak visszanyerni, így újrahasznosításukkal újabb lámpákat, üveggyapotot, illetve járólapokat és más beton ipari termékeket tudnak előállítani.

A cég logisztikai rendszeréről elmondta, hogy a lakosság országszerte 14 ezer gyűjtőponton, húszezer gyűjtőedényben adhatja le a tönkrement lámpáit. A kiégett fényforrásoktól a kereskedelmi egységekben (hipermarketekben, barkácsáruházakban) elhelyezett gyűjtőedényekben vagy a hulladékudvarokban szabadulhatnak meg az emberek a legkönnyebben.

A Világíts rá! című pályázaton minden 10. életévét betöltött személy vehet részt, a pályaműveket, ami lehet vers, dal, rajz, vagy három perces videó is, január 17-től, február 23-ig küldhetik be a résztvevők a vtt@vilagitas.org címre, illetve postán az MEE Világítástechnikai Társaság címére. A pályázaton egyének, csoportok és iskolai osztályok is indulhatnak.

Az eredményhirdetés március 21-én lesz, az első három helyezett ötvenezer és ötezer forint közti értékű Media Markt vásárlási utalványt nyerhet, a nyereményeket az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. finanszírozta.

Related posts

Leave a Comment