Jelentősen nőtt a világ légiáru-forgalma tavaly, a gépek kihasználtsága azonban alacsony

A fellendülő kereskedelemnek köszönhetően globálisan kilenc százalékkal nőtt az árutonna-kilométerben mért légiáru-forgalom tavaly, a megelőző évi 3,6 százalékos ütem kétszeresénél is gyorsabban, az iparágban azonban továbbra is gondot jelent a járatok alacsony kihasználtsága – derül ki a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) kimutatásából.

Alexandre de Juniac, a szervezet vezetője hangsúlyozta, hogy bár 2010-óta a legjobb évét produkálta a szektor, és a világkereskedelem 4,3 százalékos bővülési rátáját is messzemenően meghaladta, de az alacsony kihasználtság a hozamokra is nagy nyomást helyez. Az IATA a kedvező bizalmi index és az e-kereskedelem, valamint a gyógyszerszállítás folyamatos bővülése ellenére a tavalyi kiugró ütemnél lassabb, 4,5 százalékos, de “egészséges” növekedésre számít 2018-ban.

A legnagyobb mértékben Afrikában nőtt a szektor teljesítménye, 24,8 százalékkal bővült a szállított áru mennyisége és a járatok kihasználtsága is itt nőtt a legnagyobb, három százalékpontos mértékben, de az átlagos töltöttség még mindig az afrikai járatoknál a legalacsonyabb, mindössze 25,7 százalék. A legjobb, 56,1 százalékos kihasználtsággal az ázsia-óceániai járatok üzemeltek, Európában 46,4, a Közel-keleten 44,9, Észak-Amerikában 36,5, Dél-Amerikában pedig 34,2 százalékos töltöttséget mértek.

Related posts

Leave a Comment