Csúcsokat döntött a beszerzésimenedzser-index januárban

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke 60,9 volt. Az index továbbra is dinamikus növekedést jelez, nagyobb a 2017. decemberi 60,5 értéknél, és az eddig mért legmagasabb januári érték – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Számos részindex, így a foglalkoztatás, a termelt mennyiség és az új rendelések várható alakulását jelző mutató is megdöntötte az 1995 óta mért legmagasabb januári csúcsértéket. Január a korábbi években is összességében átlag feletti hónap volt. Az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5, a januároké 52,6. Az elmúlt három évben a januári átlag magasabb, 53,8 volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan januárban is növekedésre utal. Az index értéke magasabb lett a decemberinél, és a legmagasabb januári érték 1995 óta. A termelési mennyiség indexe is emelkedett decemberi értékéhez képest, és immár huszonkilencedik hónapja a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve. 1995 óta nem volt magasabb az index értéke januárban.

Az új rendelések indexe némileg csökkent, de 50 pont felett maradt, amivel jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző havinál. Az MLBKT ebben sem mért magasabb januári indexet 1995 óta. A januári szállítási átfutási idő hosszabb lett decemberhez képest, és az ütem gyorsult. Az index értéke négy hónapja ismét 50 pont alatt van, és az idei a legalacsonyabb januári érték. Ennek az indexnek az értéke szinte végig 50 pont alatt volt az elmúlt hat évben, jegyezte meg az MLBKT.

A vásárolt készletek tizenharmadik hónapja emelkednek, de az ütem januárban némileg gyengült. Az idei januári indexérték a harmadik legnagyobb januári. A beszerzési mennyiség indexe csökkent decemberi értékéhez képest, de 50 pont fölött maradt, amivel a mennyiség emelkedését jelzi. Az idei érték ebben is a legmagasabb januári adat. A beszerzési árak indexe magasabb lett, és 50 pont feletti értéke az árak további növekedését jelzi a válaszadók szerint.

A késztermékkészletek szintje januárban magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme továbbra sem túl erős – jelezte az MLBKT.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent decemberhez képest, de továbbra is 50 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően harmincegy hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. Az exportindex értéke növekedett az előző hónaphoz képest, és 50 pont fölött maradt, amivel az export mennyiségének gyorsabb növekedését jelzi.

Related posts

Leave a Comment