Új szatellit terminállal bővül a barcelonai repülőtér

Új szatellit terminállal bővül a barcelonai El Prat repülőtér 2026-ra – jelentette be Ínigo de la Serna spanyol fejlesztési miniszter.

A beruházás szükségességét a folyamatosan növekvő utaslétszámmal indokolta, miután tavaly 47,3 millió utas fordult meg a katalán légikikötőben, amelynek maximális kapacitása 55 millió. Erre az évre a szaktárca további 8,3 százalékos növekedéssel számol. Az új terminállal elérhető az évi hetvenmilliós utasforgalmi cél – tette hozzá.

A tervek szerint a szatellit terminál a jelenlegi T1-es terminálhoz kapcsolódna egy belső, automatikusan vezérelt vonatjárattal. 17 kapuval növelné meg a repülőtér kapacitását, és nemzetközi járatok fogadására szolgálna. A minisztérium úgy számolt: az új épület 200 millió euróba fog kerülni, az összeköttetés megteremtésének költsége pedig 255 millió lesz. A munkálatok 2022-ben indulnak.

De la Serna beszámolt arról is, hogy emellett hatvanezer négyzetméterrel bővítik a gironai repülőteret is, amely mintegy száz kilométerre észak-keletre található Barcelonától. A repülőtér közelében megállót létesítenek a nagysebességű AVE-vonatok számára, így a gironai légikikötő gyorsvasúti összeköttetésbe kerül Barcelona belvárosával is. A bejelentett beruházások összköltsége meghaladja az 1,9 milliárd eurót.

Related posts

Leave a Comment