A francia kormány rendeletben tervezi elindítani a vasúti reformot, tiltakozások

A francia kormány a munkajogi reformhoz hasonlóan a parlament megkerülésével, rendeletben tervezi beindítani az állami vasúttársaság (SNCF) reformját, amely ellen Gérard Larcher, a francia szenátus elnöke és a szakszervezetek is tiltakozik.

A felsőház jobboldali elnöke a France Inter közrádióban úgy fogalmazott: “a rendeletek azért vannak, hogy rendkívüli helyzetekben alkalmazzák. Amennyiben a parlamentet nem kérdezik meg egy, a területfejlesztés szempontjából ennyire fontos kérdésben, az a parlamenti demokrácia megtagadása lesz. Egyértelműen most megmondom, hogy ebben a témában nekünk is lesz még szavunk”.

Christophe Castaner, a kormánypárt, a Köztársaság lendületben (LREM) vezetője és a kormány parlamenti kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtök reggel a BFM hírtelevízióban elismerte, elképzelhető, a kormány rendeletben hirdeti ki a vasúti reformot, “mert gyorsan kell haladni, hatékonynak kell lenni”.

“Nem zárok ki semmit. De végül a miniszterelnök hozza meg a döntést” – mondta Castaner.

A miniszterelnöki hivatal jelezte, hogy hétfőn várható döntés a kérdésben, amikor is Edouard Philippe kormányfő bemutatja a reform várható menetrendjét, illetve azt, hogy a törvénytervezetet a parlament elé bocsátja-e vitára, vagy pedig az őszi munkajogi reformhoz hasonlóan rendeletekben hirdeti ki a kormány.

A kormány egyébként a hét elején megkezdte az egyeztetéseket az ötvenmilliárd eurós adósággal küzdő SNCF átalakításáról. A szakszervezetek csütörtökön jelezték: amennyiben a kormány a rendeleti utat választja, március elejétől határozatlan idejű sztrájkra szólítják fel a vasúti dolgozókat.

A javasolt reformokról múlt csütörtökön nyilvánosságra hozott 43 ajánlást tartalmazó jelentést a szakszervezetek ellentmondásosan fogadták. Többségük tárgyalóasztalhoz ült a reformok megvitatására, de a legradikálisabb szakszervezet, a CGT már előzetesen egynapos országos tiltakozásra szólította fel a vasutasokat március 22-re. Ugyanezen a napon, az 1968-as diáklázadások kitörésének ötvenedik évfordulójára hirdettek országos tüntetést a közalkalmazottak is, a rájuk vonatkozó reformok miatt.

A CGT az állami vasúttársaság “szétverésének” tartja a reformot, amely megszüntetné a 140 ezer francia vasúti dolgozó kivételezett helyzetét, amely a munkahelyek szavatolását és az 50 és 55 év közötti nyugdíjba vonulást teszi lehetővé, miközben a franciák többségére a 62 éves nyugdíjkorhatár vonatkozik. Az ajánlásban a kisebb, nem eléggé kihasznált vasúti útvonalak megszüntetése is szerepel, ami ellen a vidéki városok vezetői is tiltakoznak.

Related posts

Leave a Comment