Átadták a makói Váll-Ker Kft. új üzemcsarnokát

Elkészült a kandallógyártással foglalkozó Váll-Ker Kft. új üzemcsarnoka, a 195 millió forintos, felerészben uniós támogatásból megvalósult beruházást a napokban adták át.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az ünnepségen hangsúlyozta, a kormány kötelessége a vállalkozások – különösen az exportra termelő cégek – fejlődésének támogatása annak érdekében, hogy társaságok és az ország is versenyképesebb lehessen.

A térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus közölte, a vállalkozások tulajdonosait és vezetőit a munkavállalók bérének emelésében is segíteni kell. A Váll-Ker Kft. és a hasonló cégek számíthatnak az állam támogatására – tette hozzá, kifejtve, hogy a kft. az elmúlt három évben, évente húsz százalékkal emelte a fizikai dolgozók bérét.

Makón alacsonyak a fizetések és a nyugdíjak, mindenkiről gondoskodni kell, és mindenkinek segíteni kell, aki dolgozik – mondta. Büszke lehet a város arra, hogy a néhány évvel ezelőtti kétezer munkanélküli helyett ma már csak néhány százan vannak, akik állást keresnek – hangsúlyozta a miniszter.

A vállalkozók a szakmai utánpótlás megteremtését tartják az egyik legkomolyabb kihívásnak – közölte Lázár János. Elmondta, a kormánynak sok feladata van a szakképzés területén, példaként említve a Váll-Ker Kft.-t, amely a városban egyik elsőként kapcsolódott be a duális és gyakorlati képzésbe.

Tóth István ügyvezető igazgató közölte, a cég 195 millió forintos beruházással építette fel új üzemcsarnokát, ahol az összeállított kandallók felületkezelése és festése történik a legkorszerűbb technológiával, a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelően.

Közölte, a cég egy újabb, 660 millió forintos beruházáshoz nyert ötven százalékos támogatást. Az új csarnok szomszédságában még idén újabb egységet alakítanak ki, ahol a tűzterek automatizált gyártása folyik majd. E fejlesztések biztosítják a vállalkozás hosszú távú versenyképességét – tudatta a szakember.

A magyar tulajdonban álló Váll-Ker Kft. fő tevékenysége a fatüzelésű fémkandallók, tűzterek és központi fűtéses kandallók gyártása, a 1992-es alapítású cég saját tervezésű grillkészüléket, kemencét is készít, értékesít. A 600 makói és környékbeli embernek munkát adó vállalkozás nettó árbevétele – a nyilvános cégadatbázis szerint – 2016-ban mintegy 4 milliárd forint, adózott eredménye 120 millió forint volt. A cég a tavaly előállított 30 ezer termékének túlnyomó részét exportálta, főbb piacai Németország, Dánia és Anglia.

Related posts

Leave a Comment