Kétszer is címlapra került a napokban Magnus Aircraft

A Magnus Aircraft Zrt. repülőgépgyára a nyár végére elkészül a pécs-pogányi repülőtér szomszédságában – közölte Boros László vezérigazgató a beruházás helyszínén megtartott bokrétaünnepen. Másnap HA-XEF lastromjelű eFusion lezuhant, két ember halálát okozva.

Az 5,16 milliárd forintos beruházással felépülő létesítmény alapkövét augusztus végén rakták le. Első ütemben egy kétezer négyzetméter alapterületű összeszerelő-üzemet és irodaépületet alakítanak ki. A cég korábbi közlése szerint a létesítmény legkevesebb 105 embernek ad majd munkát, évente minimum kétszáz repülőgépet fog gyártani.

Tarány Gábor, a vállalat elnöke kiemelte, hogy az összeszerelő üzem elkészültét követően, a második ütemben egy 5000 négyzetméteres kompozitüzem építését is tervezik. A magyar kormány a beruházáshoz kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad.

Képünkön a később lezuhant HA-XEF lastromjelű eFusion (elöl) és egy Fusion 212 repülőgép a Magnus Aircraft Zrt. épülő összeszerelő üzeme és irodaépületének bokrétaünnepségén

A kormányzat és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) segítségét is megköszönve Tarány Gábor arról beszélt, hogy a többi között a “barátságos környezet” miatt döntöttek a pécs-pogányi helyszín mellett. Célként jelölte meg, hogy az összeszerelő üzemben szeptemberben megindulhasson a termelés. “Szeretnénk büszkén magyar terméket előállítani” – fogalmazott.

A cég korábbi ismertetése szerint a Magnus Aircraft a világon először fejlesztett ki kompozit anyagokból készülő kétüléses repülőgépet, amely műrepülésre alkalmas. Emellett kifejlesztett egy olyan gépet, amely nem kerozinnal, hanem benzinnel működik, és szintén kompozit anyagból készült; így alacsonyabb a környezetterhelése és fenntartási költsége, mint más repülőknek.

 

Tesztrepülés közben zuhant le a Magnus Aircraft gépe
Tesztrepülés közben lezuhant a Magnus Aircraft Zrt. eFusion típusú gépe a pécs-pogányi repülőtér közelében. A járműben utazó 61 éves és 42 éves férfi a helyszínen meghalt. A rendőrség légiközlekedés veszélyeztetése miatt büntetőeljárást indított az ügyben. Popovics Dejan, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság (BMRFK)szóvivője elmondta: az elektromos repülőgép 10 óra közül szállt fel, megtett két kört, majd ismeretlen okból lezuhant. A légi jármű kigyulladt, a rajta utazó két ember meghalt.

Related posts

Leave a Comment