Innováció a műanyag csomagolástechnikában

A vállalkozásoknak komoly kihívást jelent a logisztika, anyagmozgatás és szállítás feladatok elvégzése az egyre gyorsuló és globalizálódó világban. Ráadásul a logisztika és a hozzá szorosan kapcsolódó csomagolástechnika nagyon komoly terhet ró környezetünkre: jelenleg hozzávetőleg 150 millió tonna műanyag hulladék úszik az óceánokban, ami évi 8 millió tonnával növekszik.

A műanyag nélkülözhetetlen részévé vált mindennapjainknak, azonban hosszú lebomlási ideje miatt az egyik legnagyobb környezetvédelmi kihívás is a 21. században. Az ipari és termelő vállalatok nem tudnak lemondani a műanyag termékekről, hiszen mélyen beépültek az ellátási láncba. A felelős vállalatok viszont már felismerték, hogy csökkenteni kell a környezetre káros műanyag hulladék mennyiségét.

A Schoeller Allibert műanyag tárolókat gyártó nemzetközi cégcsoport elsődleges célja, hogy változást indítson el az ipari és logisztikai vállalatok mentalitásában. A megoldás természetesen nem a műanyag termékek teljes kiiktatása, hiszen ez lehetetlen a magas költségvonzat miatt. A műanyaggal való felelős gazdálkodás azonban egy elérhető és gazdaságilag is racionális cél.

A vállalat elkötelezett amellett, hogy olyan tartós és strapabíró műanyag tárolókkal lássa el a piacot, amelyek jóval hosszabb élettartamúak, mint az olcsóbb alternatív műanyag rekeszek és dobozok. Elérhető, hogy jelentősen csökkenjen a cégek által termelt műanyag hulladék évi mennyisége, hiszen ritkábban kell selejtezni a nagy mennyiségben használt műanyag konténereket és dobozokat.

Természetesen a tartós termékek se lehetnek örökéletűek a komoly igénybevételt igénylő logisztikai használat során, ezért az újrahasznosítás is komoly hangsúlyt kap a termékek életciklusa során. A vállalat olyan technológiával rendelkezik, ami még a kényesebb élelmiszeripari tárolók újrahasznosítására is képes. A hulladék mennyiségét ezzel minimalizálni lehet.

A műanyag tároló doboz és a műanyag láda termékek különleges tervezése lehetővé teszi a hosszú használatot és az egyszerű újrahasznosítást. A környezettudatos termékeknek azonban gazdaságilag is megtérülőnek kell lenniük, hogy a tartós termékeket ne csak a tehetős környezettudatos cégek használják.

A hosszú élettartamnak köszönhetően a műanyag konténerek megtérülő befektetések: a beszerzés magasabb költségeit ugyanis a hosszabb élettartam ellensúlyozza. A kérdés csak az, hogy a beszerzési munkatársak mentalitásában milyen erősen írja felül a rövidtávú haszonmaximalizálás a környezettudatosság és a hosszútávú megtérülés szempontjait.

(x)

Related posts

Leave a Comment