Járműipari mérnökhallgatók versenyeznek Zalaegerszegen

Járműipari mérnökhallgatók nemzetközi versenye tart Zalaegerszegen csütörtök óta, a Formula Student East rendezvényén 19 ország képviselteti magát hatvan csapattal és 1800 résztvevővel; vezető nélküli formula versenyautókat is bemutatnak.

A mintegy 42 milliárd forintos beruházással épülő ZalaZone járműipari tesztpályán vasárnapig tartó hallgatói konstrukciós verseny sajtótájékoztatóján György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára azt mondta: a létesítmény a hazai és külföldi tehetségek vonzását is szolgálja.

Háry András, a ZalaZone járműipari tesztpálya ügyvezetője hangsúlyozta: a pálya specialitása, hogy önvezető járművek tesztelését is lehetővé teszi. A mostani mérnökverseny már azon a háromszáz méter átmérőjű dinamikus körpályán zajlik, amely első elemként készült el – jegyezte meg.

Ludwig Vollrath, a Formula Student mozgalom nemzetközi vezetője a Zalaegerszegen zajló mérnökverseny kapcsán említést tett arról, hogy világszerte majdnem hétszáz csapat vesz részt a mozgalomban. A belsőégésű motorral vagy elektromos meghajtással működő, illetve a vezető nélküli kategóriákban az Egyesült Államokban, Brazíliában, Kanadában, Japánban, Dél-Koreában és Európában rendeznek versenyeket, de az igazi innováció Európában és Kínában zajlik. A zalaegerszegi pálya ezért is számít kiváló központi helyszínnek a világban.

Related posts

Leave a Comment