A Rail Cargo Hungaria nem fogadja el az ukrán vasút áremelését

A Rail Cargo Hungaria (RCH) nem fogadja el az ukrán vasútnak (Ukrzaliznica) a határforgalom lebonyolítására vonatkozó áremelését, az árufuvarozó vállalat álláspontja szerint az intézkedés ultimátum jellege ellentétben áll a korábbi években kialakult jó partneri együttműködés gyakorlatával – közölte a Rail Cargo Hungaria.

A társaság közleményében Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria igazgatóságának elnöke, aki február közepétől a Rail Cargo Austria igazgatóságának is tagja felidézte, hogy az ukrán vasúttársaság olyan egyoldalúan előkészített díjemelést jelentett be közép-európai partnereinek, amely január 1-től mintegy ötven százalékkal növelte a határforgalom lebonyolításával kapcsolatos költségeket.

A Rail Cargo Hungaria a lengyel, szlovák és román árufuvarozó vasútvállalatokhoz hasonlóan elutasította az ukrán diktátumot, amire az ukrán fél azzal válaszolt, hogy érvényes szerződés hiányában 2019. február 1-től leállítja az exportfuvarozást, amelynek volumene a határokon keresztül összesen évi mintegy 32 millió tonnát, Magyarországra pedig négymillió tonnát tesz ki – írja közleményében a RCH.

A díjemelés egyedül a Rail Cargo Hungariának csaknem egymillió euró többletkiadást jelentene. A szolgáltatás ukrán beszüntetése miatt pedig stratégiai fontosságú üzemek nyersanyagellátása, munkahelyek ezrei kerülnek veszélybe a kelet-közép-európai régióban. Az ukrán vasútvállalat példátlan mértékű, nehezen indokolható áremelése súlyos akadályt gördít egyebek között a Dunaferr, az osztrák Voestalpine, a szerbiai Smederevo acélmű működésének útjába – közölte a Rail Cargo Hungaria.

A nemzetközi fuvarozások egyeztetéséhez, a fuvarozási szerződések megkötéséhez, a vasúti kocsik átadás-átvételéhez, az elvégzett teljesítmények elszámolásához az OSZZSD nemzetközi vasúti együttműködési szervezet keretében rendelkezésre állnak a nemzetközi megállapodások, amelyeket eddig a szervezet tagjai, köztük az Ukrzaliznica is alkalmazott – írják a közleményben.

A Rail Cargo Hungaria javasolta egy szakértői értekezlet összehívását a kétoldalú megállapodás újratárgyalására, de erre az ukrán fél még nem adott érdemi válasz.

A RCH a vita békés rendezését támogatja, ami az ukrán félnek is érdeke, mivel Ukrajnát az európai nemzetközi vasúti áruforgalom vérkeringésébe a most ultimátum elé állított vasutak kapcsolják be – közölte a magyar árufuvarozó vasúttársaság.

Related posts

Leave a Comment