Csökkent az Airbus negyedéves profitja

Jelentős mértékben, 86 százalékkal esett az Airbus adózott eredménye a március 31-ével zárult első félévi pénzügyi negyedévben az előző évihez képest – közölte a társaság.

Közleményük szerint a társaság árbevétele 24 százalékkal 12,5 milliárd euróra javult, viszont az üzemi eredmény kilenc százalékkal 181 millió euróra, az adózott eredmény 86 százalékkal negyvenmillió euróra csökkent. A folyamat hátterében a hadiipari beszerzések rosszabb teljesítménye, illetve az A380-as gép gyártásának leállításával kapcsolatos plusz költségek húzódnak meg, ez a két tétel mintegy kétszázmillió euróval rontotta a társaság pénzügyi eredményét. A bevételek megugrását a tavalyihoz képest harmadával több, 162 repülőgépet adtak át üzemeltetésre.

A kereskedelmi repülőgépeket gyártó részleg árbevétele 34 százalékkal 9,6 milliárd euróra nőtt, az üzemi eredmény 392 milliós nyereséget mutatott a tavalyi szolid, kétmilliós veszteség után. Az Airbus Helicopters a tavalyi tízmilliós veszteség után idén az első negyedévben kilencmilliós plusszal zárt, a hadiipar viszont 117 millió euró veszteséget halmozott fel szemben az egy évvel korábbi 265 milliós nyereséggel.

Az év első három hónapjában az Airbus a lemondásokat nem számolva 62 gép vételéről állapodott meg, a lemondásokkal együtt azonban idei mérlegük mínusz 58 gépen áll. Ennek oka, hogy az abu dzabi székhelyű társaság mintegy 40 gépre vonatkozó rendelését mondta vissza és az A380-as típus leállítása miatt több megrendelést is kivezettek a könyvekből.

Az Airbus erre az évre 880-890 gép átadását tervezi, tavaly a teljes évben kilencszáz gépet adtak át.

Related posts

Leave a Comment