Emelkedett a lakóingatlan-értékesítések száma az Egyesült Államokban

Februárban erősen, a vártnál nagyobb mértékben emelkedett a használt lakóingatlanok értékesítésének száma az Egyesült Államokban.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) pénteken közölte, hogy havi összehasonlításban 11,8 százalékkal nőtt a használt lakóingatlanok – családi házak, iker- és sorházak, társasházi és szövetkezeti lakások – eladásának száma a januárban mért 1,4 százalékos csökkenés után. Tavaly februárhoz képest azonban 1,8 százalékkal csökkent a gazdát cserélő ingatlanok száma.

Az eladások februári ütemével számolva a teljes évben 5,51 millió lakóingatlant értékesítenének. Elemzők 2,2 százalékos emelkedést, évesítve 5,10 milliós számot vártak az év második hónapjáról. Februárban a használt lakóingatlanok átlagára 288 200 dollár volt, 2,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A mediánár 3,6 százalékkal 249 ezer 500 dollárra ugrott.

Az eladások februári üteme mellett 3,5 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt ingatlant, amelyek száma 3,2 százalékkal 1 millióra 630 ezerre nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Egészséges egyensúlyt azonban hat-hét hónap jelentene. Az amerikai piacon a használt lakóingatlanok adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából kilencven százalékát.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott, hogy az alacsonyabb jelzáloghitel-kamatoknak, a nagyobb kínálatnak, a bérek emelkedésének és a fogyasztói bizalom erősödésének kombinációja hajtotta fel a vásárlások számát.

Az amerikai jelzálogkölcsönzést finanszírozó országos intézmény, a Freddie Mac közölte, hogy a harmincéves lejáratú fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata 4,37 százalékra csökkent februárban az előző havi 4,46 százalékról. A tavalyi év egészét tekintve 4,54 százalékra rúgott az átlagkamatszint.

A februári forgalomból 32 százalékot tett ki az első lakóingatlant vásárlók aránya. Januárban és tavaly februárban egyaránt 29 százalékon, 2018 egészében pedig 33 százalékon állt ez az arány.

Related posts

Leave a Comment