Felavatták a Ceva-Phylaxia új vakcinagyártó üzemét Budapesten

Az új vakcinagyártó üzem, valamint a Ceva cégcsoport kutatási tevékenysége a jövőben is hozzájárul a magyar állatállományok egészségügyi státuszának megőrzéséhez, javításához; mind pedig ahhoz, hogy a területen jelentkező újabb és újabb kihívásokra világszinten is hatékony válaszok, megoldások szülessenek – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten a Ceva-Phylaxia új vakcinagyártó üzemének átadásán.

Nagy István, a világ tizedik leggyorsabban fejlődő állategészségügyi cégének, a Ceva Santé Animale-nak, a legújabb európai vakcinagyártó üzemének budapesti átadásán arról beszélt, hogy a 25 millió eurós, mintegy 7,8 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően hatszorosára növekszik a budapesti központ gyártókapacitása. Ötszázezer helyett hárommillió ampulla készülhet a 3900 négyzetméteren kialakított négy külön termelő laboratóriumban.

Hozzátette: az új üzem megfelel a legmodernebb igényeknek is. Az új fejlesztésű automatizált gyártóvonalnak, a több mint száz új berendezésnek köszönhetően egyidejűleg négy különböző törzset is tud termelni. A vakcinákhoz szükséges antigén előállításának kapacitása is a duplájára, 75 ezerről 150 ezer literre növekszik – mondta az államtitkár.

Nagy emlékeztetett: a nemzetközi Ceva csoport a világ 44 országában összesen több mint ötezer embert foglalkoztat. Az állategészségügyi piacon évtizedek óta meghatározó cégcsoport egyik legnagyobb erőssége a baromfivakcina-előállítás: ezen a területen a világ harmadik legnagyobb vállalatának számít. Nagy öröm Magyarország számára, hogy a cégcsoport globális baromfivakcina-gyártásának központja Budapesten található. Magyarország a vállalat egyik kiemelt stratégiai központja és ezzel párhuzamosan a globális fejlődés motorja is, a cégcsoport biológiai egységének legnagyobb kutatási és gyártó telephelyeként.

Kiemelte: az állattartásnak, az élő állatok, illetve az állati eredetű termékek kereskedelmének jövedelmezőségét alapvetően az állatok egészsége szabja meg. Az állatok egészségét gyengítő, a termelését csökkentő valamennyi betegség mind-mind az állattartás jövedelmezőségét csökkenti. Az állatok egészségi státuszának növelése, egy-egy betegségtől való mentes státusz megszerzése ugyanakkor kedvezőbb takarmányhasznosítást, nagyobb eladási árat, esetleg korábban zárt piacok megnyitását eredményezheti. Mindez pedig pénzzel mérhető gazdasági haszonnal jár. Ezért is fontos az állatok betegségeit általában, ha lehet ne gyógyítsák, hanem előzzék meg a szakemberek.

Felhívta a figyelmet: a Ceva-Phylaxia története szorosan összefonódik a magyar állategészségüggyel, a vállalat alapítását és fejlődését olyan híres magyar állatorvos-tudósok fémjelzik, mint Köves János, Marek József, Aujeszky Aladár, Derzsy Domokos és Bartha Adorján. Nevüket az állatorvosok világszerte ismerik. Reményét fejezte ki: a most átadott üzem és a cégcsoport kutatási tevékenysége a jövőben is hozzájárul mind a magyar állatállományok egészségügyi státuszának megőrzéséhez, javításához, mind pedig ahhoz, hogy újabb és újabb kihívásokkal világszinten is hatékonyan tudja a cégcsoport felvenni a harcot.

Thierry Le Flohic, a Ceva biológiai egységének igazgatója, üdvözlő beszédében arról szólt, hogy büszkék Magyarországon végzett kutatás-fejlesztési és a vakcina előállításban végzett innovatív munkára. Az eredményes fejlesztésre ugyanis, ma nagyobb szükség van, mint eddig valaha.

Marc Prikazsky, a Ceva csoport elnök-igazgatója azt emelte ki: a cégcsoport az elmúlt években mintegy százmillió eurót – mintegy harminc milliárd forintot – fektetett be Magyarországon. A mostani beruházás újabb hatvan munkahelyet jelent a magyar fővárosban. “A Ceva Phylaxia esetében az innováció valóban eredményekkel párosul, és már bejegyeztem a naptáramba, hogy ismét itt legyek önökkel 2020-ban, vagy még hamarabb, hogy átadjam a következő létesítményünket” – mondta az elnök-igazgató.

Kozák Péter országcsoport menedzser elmondta: a Ceva-Phylaxia idei árbevétele várhatóan meghaladja majd a húszmilliárd forintot. Ebből mintegy négymilliárd forint a belföldi árbevétel.

Related posts

Leave a Comment