GTB: negatív a hangulat

A DHL Global Trade Barometer (Globális kereskedelmi barométer, GTB) romló globális kereskedelmi tendenciákat mutat a magánszektorban uralkodó negatív hangulat miatt

A 2018 januári bevezetése óta a DHL Global Trade Barometer most először a világkereskedelem enyhe csökkenését jelzi az elkövetkező három hónapra. Ez a visszaesés a világkereskedelmi kilátások -8 pontos általános csökkenéséhez vezetett, így az új index értéke 48 pont. Más szavakkal, a világkereskedelem – a közvetítő termékek és a gyártás korai ciklusában használt árucikkek kereskedelmi forgalmának előrejelzése alapján – a következő három hónapban várhatóan csökkenni fog, bár csak kis mértékben. Az általános visszaesés oka a GTB két fő alkotóelemét jelentő légi és tengeri konténeres szállítás jelentős csökkenése. A légi kereskedelem -6 ponttal esett vissza, 49 pontra, a tengeri konténeres forgalom csökkenése pedig -8 pont volt, így az index elérte a 48 pontot.

A legújabb fejlemények továbbra is azt a hanyatló tendenciát mutatják, amely a GTB-t 2018 közepe óta már több negyedévben is jellemezte. 2015 óta ez az első olyan állapot, amikor több, mint egy havi csökkenést mutatnak a világkereskedelmi volumenek, mindezt év közben – az adatokat 2013-tól veszik figyelembe.

Tim Scharwath, a DHL Global Forwarding, Freight vezérigazgatója így kommentálta a legújabb előrejelzéseket: “Az USA és Kína közötti növekvő feszültségek miatt nem teljesen meglepő, hogy 2019 harmadik negyedévére a globális kereskedelem kilátásai enyhén negatívak. A legfrissebb GTB adat világosan szemlélteti, hogy a kereskedelmi vitáknak miért nincsenek nyertesei. Mindazonáltal, néhány nagyobb gazdaság, így például Németország pozitív kereskedelmi növekedést mutat. Éves távlatban, pedig a világkereskedelem növekedése még mindig pozitív. Ezért továbbra is bízunk az eredeti prognózisunkban, miszerint a 2019-es év összességében pozitív, de lassúbb kereskedelmi növekedést fog hozni.” Hogy ez milyen hatással lesz a Deutsche Post DHL Group-ra, arról Scharwath a következőket mondta: “A GTB olyan hasznos eszköz számunkra, amellyel már korai szakaszban előre tudjuk jelezni a gazdasági fejleményeket. Felkészültünk arra, hogy megbirkózzunk az előrejelzések szerinti változásokkal. Szervezeti felépítésünk és portfóliónk, valamint világszerte folytatott tevékenységünk lehetővé teszi, hogy a vállalaton belül ellensúlyozni tudjuk a gazdasági hatásokat, és rugalmasan reagáljunk a globális kereskedelmi dinamika változásaira.”

A legújabb GTB eredmények a kereskedelmi háborúk negatív hatását mutatják
Eswar S. Prasad, az USA New York államában lévő Ithacai Cornell Egyetem Kereskedelem- politikai és közgazdasági professzora szerint: “A világgazdaság fő hajtóerőinek növekedése gyengülést mutat. A makroökonómiai és munkaerőpiaci mutatók többsége az USA növekedésének mérséklődését mutatja, a pénzügyi piac hangulatát pedig rontják a kereskedelmi feszültségek. A kínai kormány ösztönző intézkedései látszólag stabilizálták a növekedést, de az állandósult kereskedelmi feszültségek fékezik a növekedési lendületet Kínában. A német növekedés feléledése törékenynek tűnik, miközben Indiában a fejlődés visszaesést mutat, és egyre kétségesebb a nagyobb gazdasági reformok beindításának valószínűsége. Ha a bizonytalanság miatt a fogyasztói kereslet és az üzleti befektetések tovább csökkennek, a világ jelentős gazdaságainak egyidejű lassulása hatással lehet a kereskedelem volumenére.

Az USA-Kína közötti kereskedelmi konfliktus fékezi a globális kereskedelmet
A GTB indexet alkotó országok körében a jelenlegi kereskedelmi vitákban érintett felek közül eddig az Egyesült Államok szenvedte el a legnagyobb veszteséget, kilátásai -11 ponttal, 44 pontra estek vissza. A csökkenés elsősorban a fő export kategóriák negatív tendenciájának köszönhető. Visszaesés tekintetében a második Kína, -7 pontos veszteséggel, 49 pontig esik vissza, amely mutató értéke egy ponttal van a stagnálási szint alatt. Kína kedvezőtlen előrejelzését az egyes import kategóriák csökkenése, valamint az ehhez társuló, csupán kismértékű export növekedés okozza. Miközben a két ország közötti kereskedelmi vita a GTB 2018. januári bevezetése óta folyamatos, növekedést gátló fenyegetést jelent, ez eddig még soha nem mutatkozott meg ennyire nyilvánvalóan a valós kereskedelmi előrejelzésekben, mint most. Tekintve, hogy az USA és Kína hozzájárulása a globális mutatóhoz jelentős, kereskedelmük növekedési ütemének csökkenése nagyban szerepet játszik a várható globális visszaesésben. Az, hogy a globális kereskedelem ennek ellenére mégis meglehetősen kismértékben gyengül, azzal magyarázható, hogy a kereskedelmi forgalom nem apad el teljesen. A kereskedelmi útvonalak és ellátási láncok más országokra tevődnek át. Globális szinten ez részben kiegyenlíti az országok közötti kereskedelmi feszültségek negatív hatásait.

A Brexit fenyegetés alatt álló Egyesült Királyság kereskedelme, Németország és India enyhe növekedési ütemet tartanak fenn
A gyengülő általános kereskedelmi légkörben a GTB mutató három országa lassuló kereskedelmi növekedésre számíthat, de még mindig a stagnálási szint fölött tud maradni: Németország csupán -1 pontos visszaesést szenvedett el az előző negyedévhez képest és most 52 ponton áll, India veszített -6 pontot, a kilátásai most 53 pontot mutatnak. Az Egyesült Királyság +2 pontot nyert, az index értéke 52 pont. A még mindig megoldatlan Brexit okozta bizonytalanság miatt ez az eredmény kissé ellentmondó. Ez inkább egy előrejelzés, hogy a vállalatok fokozott készlet felhalmozásban vannak az október végén várható kemény Brexitre számítva.

A kelet-ázsiai országok kereskedelmi lendülete tovább gyengül
Kína mellett a többi kelet-ázsiai ország, Japán és Dél-Korea is lassuló kereskedelmi lendületet tapasztal. Japán esetében a mutató -7 pontot esett és jelenleg éppen 50 ponton áll, ami stagnáló kereskedelmi dinamikára utal. Dél-Korea a harmadik GTB ország, ahol a következő három hónapra a kereskedelmi növekedés visszaesése várható: a 2019 márciusában bekövetkezett 49 pontos csökkenésén felül további -3 pontos visszaesés várható egészen 46 pontig.

Related posts

Leave a Comment