Közel tíz százalékkal nőtt a Spar árbevétele tavaly

A Spar Magyarország több mint 617 milliárd forint árbevételt ért el 2018-ban, csaknem 10 százalékkal többet az előző évinél – mondta Heiszler Gabriella ügyvezető igazgató a kereskedelmi lánc szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Bejelentette azt is, hogy a társaságnál hamarosan online is lehet majd vásárolni.

A Spar forgalma erőteljesebben nőtt tavaly az előző évinél, a 2017-es 562 milliárd forint 8,9 százalékkal haladta meg a 2016-os árbevételt. A társaság 32 milliárd forintot fordított hálózatfejlesztésre 2018-ban, ebből hat új Spar áruház épült, és 17 üzletet újítottak fel. A Spar csoporthoz összesen 555 üzlet tartozott tavaly év végén, 36-tal több, mint egy évvel korábban, ezen belül a franchise hálózatnak 174 tagja volt.

A vállalat mintegy 13 ezer dolgozót foglalkoztat, munkaerőhiány regionális szinten jelentkezik, főként Budapesten és Nyugat-Magyarországon. A munkaerő megtartására egyebek mellett hűségprogramot vezettek be, a cégnél eltöltött évekkel egyenes arányban nő a béren kívüli juttatások nagysága – mondta Heiszler.

Az ügyvezető igazgató kiemelte: tavaly márciusban kezdte meg működését a Spar csoport legújabb egysége, a Spar enjoy termékeket gyártó üzem, a vállalat üllői logisztikai központjának területén épült létesítményben majonézes saláták és szendvicsek készülnek. A beruházás költségvetése mintegy 1,2 milliárd forint volt.

Szalay Zsolt ügyvezető igazgató elmondta: a társaság éves árbevételén belül a Regnum húsüzem forgalma elérte a 36,4 milliárd forintot, a franchise hálózaté pedig a 36 milliárdot. A franchise üzletág mintegy 1500 embernek ad munkát, a legdinamikusabban a benzinkutaknál lévő egységek száma nő.

A Spar tavalyi árbevételének 25 százalékát a saját márkás termékek kereskedelme tette ki. Az ügyvezető bejelentette: akár heteken belül elindulhat a Sparnál az online vásárlás, illetve a kiszállítás, a tesztüzem hónapok óta tart. Ez mintegy száz fős létszámbővülést jelent majd, a részletekről később tájékoztatnak.

A fejlesztések között említette azt is, hogy 45 Spar üzletet önkiszolgáló kasszákkal szereltek fel. Kérdésekre válaszolva Heiszler elmondta: a társaság nyereségével kapcsolatos adatokat május 31-e után hozzák majd nyilvánosságra. Az ügyvezető igazgató úgy értékelte, hogy a Spar Magyarország dolgozói állománya stabil, bérelt munkaerőt nem foglalkoztatnak. A legrosszabb év 2016 volt, amikor a fluktuáció elérte a 39 százalékot, ez az arány tavalyra 26 százalékra csökkent.

A szakmunkásképzés keretében több mint nyolcszáz kereskedelmi tanuló tölti szakmai gyakorlatát a Spar üzleteiben, illetve a felsőoktatásban tanulóknak is kínálnak lehetőségeket – hangsúlyozta.

Related posts

Leave a Comment