A Mondi 220 új munkahelyet hoz létre Békéscsabán

Kardos Sándor, a Mondi Békéscsaba Kft. ügyvezető igazgatója

A Mondi Békéscsaba Kft. 13 milliárd forintos beruházás keretében bővíti békéscsabai gyártótelepét, a most induló beruházás eredményeként 220 új munkahely jön létre – közölték a prémium márkás csomagolóanyagok gyártásával és nyomtatásával foglalkozó cég vezetői sajtótájékoztatón hétfőn, Békéscsabán.

A beruházáshoz, amely 2018-ra fejeződik be, a magyar kormány 1,8 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyújt – mondta Kardos Sándor, a multinacionális cég békéscsabai gyárának ügyvezető igazgatója.

A békéscsabai cég megvásárolta a helyi önkormányzattól egy, a meglévő üzemével szomszédos, 20 ezer négyzetméteres telket, ahol a tervek szerint új üzemcsarnokok, raktárak, logisztikai központ, szociális blokk és irodaház épül. A felépülő üzemcsarnokokba, és a felújítandó üzemegységbe új technológiájú gépsorokat is beállítanak. A most 200 főt foglalkoztató társaság ugyanakkor tárgyalásokat folytat a békéscsabai önkormányzattal, hogy megvásárolja a szintén szomszédos, mintegy 10 ezer négyzetméteres telket is, ahol korszerű parkolókat kívánnak kiépíteni.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere úgy fogalmazott, hogy a Mondi beruházása a város ipartörténete szempontjából az egyik legnagyobb, vagy a legnagyobb fejlesztés. Kifejezte meggyőződését, hogy a Mondi továbbra is méltó folytatója lesz a békéscsabai nyomdászat Kner és Tevan családok által fémjelzett hagyományainak.

Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott arról szólt, hogy kiemelt figyelmet fordít a kormány a Békés megyei fejlesztésekre, hiszen a közelmúltban fejeződött be a Szolnok és Békéscsaba között a vasútberuházás, és rövidesen indul a kétszer két sávos M44-es út megépítése is.

A következő két-három esztendőben pedig, várhatóan mintegy nyolcvan milliárd forintos fejlesztéseket hajtanak végre a megyében működő társaságok, illetve az újonnan betelepülők. A kormánymegbízott számításai szerint ezzel mintegy ezer új munkahelyet fognak létrehozni.

A Mondi cégcsoport több mint harminc országban megtalálható, száz gyárában mintegy 25 ezer főt foglalkoztat. Magyarországon Békéscsaba mellett Szadán, Nyíregyházán és Kecskeméten vannak üzemei. A cég kettős jegyzésű vállalati struktúrával rendelkezik. A Mondi Limited elsődleges jegyzéssel a johannesburgi értéktőzsdén, a Mondi plc pedig – prémium jegyzéssel – a londoni értéktőzsdén szerepel. A cégcsoport 2015 évben 6,8 milliárd euró árbevételt ért el. Tőkemegtérülési mutatója 20,5 százalék.

Related posts

Leave a Comment