Nemesdy Ervin váltja Dabóczi Kálmánt a BKK élén

Nemesdy Ervin váltja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatói posztján Dabóczi Kálmánt – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Tarlós István főpolgármester javaslatát elfogadva, 22 igen szavazattal, 6 tartózkodás mellett úgy határozott a testület, hogy Dabóczi Kálmán munkaviszonyát február 27-ei dátummal, felmondással szüntetik meg. A január 24-én kezdődő felmondási idő alatt Dabóczit mentesítik a munkavégzés alól. A társaság igazgatósági tagságából január 23-ával hívják vissza. Dabóczi egyhavi végkielégítésre jogosult. Dabóczi 2015. január 1-jétől állt határozatlan idejű munkaviszonyban a társasággal.

Tarlós 2018. november 30-án közleményben tudatta, hogy kezdeményezi a BKK vezérigazgatójának felmentését a cég elektronikus jegyrendszerének projektje miatt.

A főpolgármester javaslata alapján a közgyűlés 18 igen, 2 nem szavazat ellenében és 8 tartózkodás mellett Nemesdy közlekedési építőmérnököt, mérnök-közgazdászt választotta meg január 24-ével a BKK igazgatóságának tagjának – bruttó havi 360 ezer forint díjazással, a többi igazgatósági tag megbízatásával összhangban október végéig -, és határozatlan időre a BKK vezérigazgatójának. Nemesdy bruttó havi 1 millió 600 ezer forint díjazással látja majd el a vezérigazgatói tisztségét.

A főváros vagyonrendelete alapján a BKK vezérigazgatójának megválasztásáról, visszahívásáról és díjazásáról a főpolgármester előterjesztésében foglalt javaslat alapján hozza meg döntését a Fővárosi Közgyűlés.

Nemesdy a közgyűlés előtt elmondta, hogy 67 éves, 12 éve dolgozik a fővárosnak. Létrehozója és vezetője volt a Főpolgármesteri Hivatal főjegyzői iroda monitoring-controlling referatúrának, amely a fővárosi tulajdonú cégek üzleti terveivel, beszámolóival, közszolgáltatói szerződéseinek gazdasági feladataival foglalkozik, azok elemzését végzi, a szakfőosztályok részére gazdasági szakmai támogatást nyújt. A hét fővárosi közszolgáltató céget tulajdonló Budapesti Városigazgatóság Holding Zrt.-hez 2015-ben került, először vezérigazgatói tanácsadóként a szervezet átalakításában vett részt, majd az átalakuló holding gazdasági igazgatója, később vezérigazgató-helyettese lett. A BKK igazgatósági tagja volt Vitézy Dávid vezérigazgatósága ideje alatt.

Nemesdy arról beszélt, hogy működőképes tömegközlekedés van Budapesten, és ezt a munkát elkötelezett emberek végzik. A főpolgármester nem arra kérte fel, hogy “be kell szántani” a BKK-t. Szó nincs erről, Tarlós azt kérte, hogy egy olyan reorganizációt készítsenek elő, amely révén a jelenleginél hatékonyabban láthatja el funkcióit a társaság – mondta el.

Nemesdy legfontosabb célkitűzései között sorolta, hogy meg kell határozni azt a reorganizációs folyamatot, amely elvezet oda, hogy október környékén letehessenek a főpolgármesternek egy javaslatot arról: milyen sturktúrában irányítsák a területet, milyen kapcsolat legyen a BKK a BKV és a BKÜ, illetve más társaságok között. További célja, hogy a társaság elkötelezett dolgozói higgyenek abban, hogy az a feladat, amit elvégeznek, a főváros szempontjából fontos, és a munkahelyük stabil. Ugyancsak célként jelölte meg, hogy tisztázni kell azt, hogy egyben kell-e tartani, vagy külön kell-e venni a főváros közlekedésének üzemeltetési jellegű és fejlesztési feladatait.

Nemesdy a BKK erősségei közé sorolta azt, hogy egy szakmailag felkészült, szervezetileg jól meghatározott forgalomirányítás és kereskedelmi apparátus létezik. Szerinte gyengeségként jelenik meg a “backoffice” jellegű, kiszolgáló szervezetek működési gyakorlata. Ezt erősíteni kell – mondta.

Képünkön: Nemesdy Ervin, a BKK új vezérigazgatója (b) és Dabóczi Kálmán, az előző vezérigazgató a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2019. január 23-án. 

Related posts

Leave a Comment